Studievilkår II

Som sagt så kan Sofie sætte debatten i kog. Den mest gennemgående respons jeg syntes hendes indlæg har fået er meget lig den Maria og Sille kommer med og det syntes jeg er trist.

Egentlig overrasker det mig ikke at mange vælger at stemple Sofie’s opråb som klynkeri. Både Maria og Sille sidder godt fast i et hektisk liv som de kæmper hårdt for at få til at fungere; så kan det godt virke provokerende når Sofie kommer og spørger om det nu også behøvede at være sådan.

Jeg mener fortsat at det vigtigste i Sofie’s indlæg er beskrivelsen af det paradoksale i at have et fuldtidsstudie samtidig med at det forventes at man arbejder. At de studerende skal arbejde er der ikke nogen tvivl om. Samfundet har ikke råd til at både stille gratis uddannelse til rådighed og forsørge dem som benytter sig af muligheden. Vi kan bruge de studerendes arbejdskraft til meget både indenfor fag der er relevante for det som de studerende laver men som Sille også siger så er der ingen skam i at stille varer på hylderne i Fakta. Men ville det ikke være bedre hvis man ikke behøvede at skulle gå på sit studiejob uden at vide at man vil komme dårligt forberedt til næste forelæsning eller læsegruppemøde og at der ikke vil være forståelse for det?

Sofie Rye (det er en anden Sofie) skriver at “når vi har travlt med at pege fingre så glemmer vi at pege fremad” og det syntes jeg er sandt. Det er også ganske sandt at ordet “fattigdom” kan virke provokerende at bruge i vores velfærdssamfund men skal det nu betyde at vi ikke kan sætte spørgsmålstegn ved hvordan det system fungerer?

Maria og Sille har efter eget udsagn “taget ansvar”. De har prioriteret og fået deres liv til at fungere. Men når de langer så hårdt ud efter Sofie viser de at det ikke er et godt liv de har fået ud af det. De har ganske simpelt fået skyklapper på. De kan ikke se ud over rammerne i det system som de bruger al deres energi på at leve op til. Som Sofie Rye siger:

“Men jeg synes, det er på tide, at vi som danskere tager et valg: Tænker og lever vi for at udvikle samfundet og gøre det bedre, eller er vi kun interesserede i at fortælle, hvordan andre tager fejl, skal være taknemmelige, tage sig sammen og stoppe med at klynke? “

Den her debat bør handle om hvordan vores uddannelsessystem fungerer og hvordan vi kan forbedre det. Ikke om hvis budget der fungerer, priser på smør og andre småligheder.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s